onsdag 7 juli 2010

Mode

Idag handlar mycket om vad vi har på oss? Färger, passform, design, märken blir allt viktigare. T.o.m. Alex Schulmans ett åriga dotter har fått en tvådelad bikini (märke/design?).

Här på konfirmationslägret är det helt tvärtom - gränserna för vad som är möjligt o omöjligt tänjs ganska ordentligt, vilket måndagens modevisning ger prov på. Tonåringar med få hämningar, med öppna sinnen o fyllda av nyfikenhet o lär-lusta. Kan man ha det bättre?
Förflyttar vi oss 15 km västerut, till Visby, lär väl situationen vara den motsatta, eller som en kompis beskrev verkligheten där: "Dom kommer emot med rosa skjortor o rosébagen i handen o kan inte skilja på höger o vänster...".
Idag har vi besökt döden - studerat gravar o kyrkmålningar i Halla o sen samtalat om symbolernas betydelse o innehåll. Dom tänker i innehåll, inte bara i symbolik o bilder! Häftigt!
Tänk om våra makthavare också skulle lära sig att se till innehåll o inte bara till yta! Det som låtere bra behöver ju inte nödvändigtvis vara det.
Det som är inne kan faktiskt bli perifert, om så för 14 dagar. Det som varit självklart kanske inte alltid är det? Klarar tonåringar av det borde vi gamla uvar också göra det. Syfte, innehåll o mening borde få första parkett - inte bara invanda traditioner o sanningar.
Klarar vi av att se världen med Guds ögon? Se människan, "Ecce homo" - sa Jesus. Människans behov, människans nöd, människans möjligheter, människans inneboende godhet, människans gudomliga ursprung. Tonåringarna på lägret kan det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar