onsdag 16 juni 2010

Guds tid är nu

Det trasiga skulle bli helt. Det som iungenting var skulle plötsligt bli allt. Jesus kom för att skapa en enhet av allt o alla. Han kom in i ett sammanhang där skillnaden mellan fattig-rik, from-ofrom, jude-icke jude, man-kvinna var enorma. Det var som om han kommit in i vår tid! För trots att vi lever i världens kanske mest jämställda samhälle, så är det långtifrån jämlikt. Trots att vi har (haft?) västvärldens mest generösa flyktingpolitik, så är inte flyktingar välkomna (utan sänds tillbaka till helvetet). Trots att vi har en liberal lagfstiftnng vad gäller sexualitet, så är de som avviker från majoritetesnormen inte riktigt accepterade. Trots att... trots att allt borde kunna vara så bra (o likt det Jesus drömde om o arbetade för), så finns det murar, hinder o gränser. Trots allt finns det en hel del att göra innan vår värld blir gudomlig!

Jesus utvalde människor till specifika uppgifter, därför att de var utrustade med specifika gåvor. De blev utvalda för att skapa förändring, en förändring för allt o alla. En tillvaro där inte hat o förtryck skulle råda, där inte relationer mellan länder o människor krackelerade, där inte förtryck o hot var vardag för så många. Dom han utvalde var inte särdeles annorlunda än resten av dåtidens människor, men en sak skilde dem från alla andra. De fick en insikt i mötet med Jesus i vad de kunde åstadkomma tillsammans med honom o att det inte fanns några hinder för vad som var möjligt. För dom var öppna för förändring!

Vi måste våga ta steget in i det okända - öppna alla dörrar o fönster för dem som finns runt omkring oss. Men för att vi som kyrka o som enskilda skall våga o orka o vilja det måste vi vara medvetna om vilka vi är o vad vi kan. Vi är Guds barn! Ingenting är omöjligt för Gud - inget är omöjligt för oss heller! Vi sätter själva gränserna för rimligt-orimligt, möjligt-omöjligt, rätt-fel. Lyssna istället in Guds röst o se möjligheterna, se utmaningarna o låt dig inte skrämmas eller hindras av det som känns hotande, det okända, det annorlunda. Öppna upp för allt o alla! Låt ingen vara utanför - för alla är älskade av Gud. Du och jag, vi som kyrka o kanske snart gemensam ny kyrka kan få vara i funktion - vara med o skapa ett bättre o mer rättvist samhälle där alla har rätt att bo o leva med dem man älskar, alla har rätt att känna sig älskade, alla har rätt att vara den man skapades till. Där ingen skall behöva fly för att överleva, bli utslängd/utestängd för att man är annorlunda. Där ingen skall behöva svälta eller gå arbetslös, ingen skall behöva känna sig vilsen eller förlorad. Helt enkelt ett samhälle likt det Jesus beskriver i sin arbetsbeskrivning: "Blinda ser, döva hör o de fattiga får ett glädjebud".

Vi har alla olika gåvor o förutsättningar, men vi delar alla ansvaret att vara med o tjäna o betjäna. Vi har fått livet som gåva. Vi bär med oss erfarenheter, traditioner, kunskaper o Ordet som möjliggöra tjänst för Gud o världen. Våga därför använda alla dina inneboende resurser för att öppna upp Gudsriket för alla människor! För du är utvald av Gud för att förmedla det glada budskapet (evangeliet om frihet o liv för alla)! Det gör vi bäst tillsammans, med våra olika tolkningar o bibelförståelser, för att slåss inbördes bygger inte Guds rike utan skapar bara mer gränser, hinder o murar för andra.

Vill vi att kyrkan skall vara en viktig del i dagens samhälle. måste vi våga ta Gud på allvar - inte bara leva i traditionen eller historien. Guds tid är nu!

1 kommentar:

  1. Det är spännande att när man söker ett samband, en förståelse då finns den där! Har den senaste veckan haft Rom 14:1-12 med mig som svar på en specifik bön om ledning i en svår fråga. Din text ovan har gett mig ytterligare en ingång till den positiva kraft vi behöver i våra liv. För det tackar jag först och främst Herren, men också dig för att du ställer dig till förfogande som uttolkare.

    SvaraRadera