måndag 14 juni 2010

Kallad

I söndags handlade en av texterna i kyrkan om: "Vi vet att Gud på allt sätt älskar...dem han har kallat har han också gjort rättfärdiga...och skänkt sin härlighet" (Romarbrevet 8)

Vi vet - alltså är det ingen nyhet att Gud älskar alla människor o var beredd att satsa allt på/för sin mänsklighet. Vi har kunskapen - umaningen handlar om att leva ut den kunskapen: "Du ska älska din nästa som dig själv". Alla människor är värda kärlek o liv. Även om omständigheter o människor försöker ituta oss en annan sanning, att Guds kärlek skulle vara villkorad. Även om tillvaron kan tyckas allt annat än fylld av kärlek o meningsfullt liv, så vet vi, o jag hoppas du också vet, att vi är älskade o har rätt att älska. Kärleken är det enda som kan forma nytt liv, som kan ge människor hopp o mening! Vi har inte rätt att förneka någon rätten till kärlek - för Gud älskar alla! All form av diskriminering, all form av hat, all form av nedvärdering av människor är som att spotta Gud i ansiktet. Gud som var beredd att själv dö för att bevisa sin kärlek till alla. Om vi vet allt detta, varför dömer vi vissa människor? Varför fördömer vi andra? Varför ställer vi krav som vui inte har rätt att ställa? Varför ... O med vilken rätt?

Du är utvald - jag hoppas att du kan känna det. Gud litar på dig, Gud älskar dig, Gud bryr sig om dig. Gud vill nåt för dig, med dig o genom dig. För att du är just du! Glöm jantelagen, glöm andras krav o idéer - du är utvald, du är viktig, du är speciell! Du kan o får leva o älska!

Du är rättfärdig - du är värdefull - inte misslyckad, därför att det är så Gud ser på dig. Gud ser med ögon fyllda av kärlek, tänker på o känner för dig med ett hjärta som är överfyllt av kärlek. Alla människor är värdefulla o viktiga - värdefulla o viktiga för Gud o för medmänniskor.

Låt nuet vara ett tillfälle där du tar utmaningen på allvar. Utmaningen att förändra tillvaron - att skapa ett rättvisare, bättre, mer jämställt samhälle. En värld där alla, oavsett älder, kön, ras, sexuell läggning, tro o kulturell bakgrund värderas lika o ges samma fri- o rättigheter. Det var ju den drömmen Jesus bars av o var beredd att dö för - var med o förverkliga den drömmen här o nu o ge andra tillfälle/rätt att förverkliga sin del av drömmen.

Döm inte - för inte heller du döms! Fördöm inte - för inte heller du är fördömd! Älska - för du är älskad!

Ett stort ansvar, en enorm utmaning - men det bästa av allt är ju att vi behöver ninte fixa allt detta på egen hand. Gud är med dig o vi skall tillsammans ta ansvaret för nuet o framtiden. Om vi hjälps åt kan vad som helst ske...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar